Miten tekoäly ja digitalisaatio muuttaa HR-työtä?

Henkilöstödatan hyödyntäminen tulee lisääntymään tulevaisuudessa huomattavasti. HRSuunta2022 tutkimukseen vastanneista 28%  kertoi yrityksensä hyödyntävän ihmisanalytikkaa, mutta 69% vastaajista arvioi yrityksen hyödyntävän ihmisanalytiikkaa muutaman vuoden kuluttua. (Accountor)

Digitalisaation myötä on HR-asiantuntijan työpöydältä poistunut manuaalista näpyttelyä ja fokus on kääntynyt entistä voimakkaammin ihmisiin. Ihmiskontaktia ei ainakaan vielä voi robotti korvata.

Prosessien automatisointi on lähtökohta tekoälylle. Tekoälyprosessien perimmäinen tarkoitus on vähentää turhaa, toistuvaa prosessin omaista työtä. (Visma) Kun HR-asiantuntijoiden aikaa säästyy tältä turhalta aikaa vievältä naputtelulta, vapautuu se esimerkiksi kehitystyöhön tai ihmisläheisempään työhön. Tällaista voi olla esimerkiksi esihenkilöiden tukeminen työntekijöiden ongelmien ja tilanteiden kanssa, yhteistyöneuvottelut työterveyden kanssa taikka työpaikalla tapahtuneeseen asiattomaan kohteluun puuttuminen.

Tekoälyä voidaan käyttää henkilöstötietojen hyödyntämiseen johdon strategisissa päätöksissä. Kun tiedot on digitalisoitu, pystyy tekoäly nämä lajittelemaan ja muodostamaan kokonaisuudeksi, jota on helpompi analysoida. Tekoälyllä ei pystytä korvaamaan ihmistä, mutta sen avulla voidaan pureutua yksittäisiin osa-alueisiin tarkemmin. Tärkeää onkin muistaa se, ettei data kerro kaikkea ja huomioon tulee ottaa myös ihminen sen takana.

HR voi hyödyntää tekoälyä myös esimerkiksi työpaikan Intrassa olevalla HR-aiheisella chat-botilla. Näin chat-botti pystyy vastaamaan tyypillisimpiin ja helpoimpiin kysymyksiin, joka säästää edelleen HR-asiantuntijoiden aikaa. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi työntekijöille tai esihenkilöille tiedonhaun välineenä.

HR-asiantuntijalla on tärkeä rooli myös siinä, että muu henkilöstä sopeutuu tilanteeseen digitalisoituvassa työympäristössä. Henkilöstä tarvitsee tarvitsee tukea uuden oppimiseen. HR:n tehtävä onkin pehmentää tätä muutosta ja tukea henkilöstön sopeutumista. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi järjestämällä koulutuksia uusia järjestelmiä käyttöönottaessa. (Työyhteisötaidot)


Tekoälyn mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää etulinjassa – Poimi tärpit  koulutuksiin | OP Media


Lähteet


HR Trendit 2022 - Tältä näyttää henkilöstöhallinnon tulevaisuus. Accountor. 2.1.2020. Luettavissa: https://www.accountor.com/fi/finland/blogi/hr-trendit-2022

Tekoäly ja henkilöstöjohtaminen. 28.12.2021. Luettavissa: https://www.visma.fi/blog/tekoaly-ja-henkilostojohtaminen/

Tekoäly ja digitaalisuus HR-työn muutosajureina. Työyhteisötaidot by Elinamos. 17.9.2020. Luettavissa: https://byelinamos.blogspot.com/2020/09/tekoaly-ja-digitaalisuus-hr-tyon.html




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HR tänään